Pulsating Leaf

Veganlık Nedir?

Hepimizin fark edebileceği gibi son yıllarda dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de vegan sayısı oldukça arttı. Peki nedir bu veganlık? Neden vegan beslenmek faydalı olabilir? Vegan beslenmenin sağlığa, çevreye ve doğaya etkisi nelerdir? Gelin, son zamanların yükselen trendinin ardında yatan gerçeklere birlikte göz atalım.

Editör önerisine ek olarak nostaljik vegan kahvaltı tarifimizi de denemeyi sakın unutmayın!

 Veganlık nedir?

Bir Hayat Görüşü

Veganlığın detaylarına girmeden önce belirtmek isteriz ki aslında veganlık bir hayat görüşü. Öyle ki, veganlık, her türlü hayvan sömürüsüne karşı canlı eşitliği ve canlı yaşamına saygıyı savunuyor. Bu sebeple de bir vegan diyeti sadece hayvan etini değil, hayvan kaynaklı tüm ürünleri dışlıyor.
Vegan ya da Veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamama anlamını taşıyor. Veganizm, et ve süt ürünleriyle birlikte hayvan kaynaklı yumurta, bal, deri, süet, yün ve ipek gibi ürünleri de reddediyor. Anlayacağınız, veganlığın daha sağlıklı bir dünya ekolojisi oluşturulmasına katkı sağladığına inanılıyor.

"Et yememek" ten Çok Daha Fazlası

“Vegan” kelimesi ve tanımı ilk kez 1940’lı yıllarda bir makalede (1944 yılında Donald Watson ve Elsie Shrigley tarafından türetilmiş) kullanılmış ve hem bu beslenme şekli ile hayatını sürdüren kişiye hem de bu beslenmeye verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca veganlığın temelinde çevreyi koruma, sağlıklı beslenme, dini inanışlar gibi sebepler olsa da en büyük neden, hayvanlara saygı. Öte yandan vegan beslenme, dikkat edilmezse kalsiyum, protein, B12 vitamini ve D vitamini gibi bazı eksikliklere yol açabiliyor. Bununla beraber iyi dengelenmiş bir vegan diyeti, son derece sağlıklı demek mümkün.

Vegan Beslenme

Bakliyatlar (nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya…), bitkisine zarar verilmeden toplanan sebzeler, yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler (ceviz, fıstık, badem, fındık…), kuru meyveler, bitkisel yağlar, tahıllar, bitter çikolata gibi gıdalar vegan beslenenler tarafından tercih edilebiliyor.

Tabii, B12 ve D vitaminleri sadece hayvansal gıdalardan temin edilebildiği için, bu vitaminlerin dışarıdan takviye olarak alınması gerekmekte. Öte yandan kolesterol sadece hayvansal gıdalarda bulunduğu için vegan diyet kolesterol içermez. Daha önce de belirttiğimiz gibi veganizm, et ve süt ürünleriyle birlikte hayvan kaynaklı yumurta, bal, deri, süet, yün ve ipek gibi ürünleri de reddediyor. Vegan diyet yapan biri, tavuk, balık, sığır, domuz gibi hayvanların etlerini yemiyor. Hiçbir av hayvanı, deniz canlısı, bal ve propolis gibi hayvansal yiyecekler beslenme içine alınmıyor.

vegan beslenme

Küçüklük Anılarına Vegan Dokunuşu: Glutensiz Yulaf Unlu Cicibebe Bisküvisi

Hepimizin özellikle de küçükken çok severek yediği Cicibebe bisküvisi artık daha besleyici, sağlıklı, rafine şekersiz ve yapımı da bir o kadar kolay desek?


Vegan beslenme demişken vegan kahvaltı önerilerimizen son zamanlardaki favorimizi de eklemeden geçmek istemedik. Sadece 10 dakikada hazırlanıp 10 dakikada pişen vegan cicibebe tarifimiz belki de sabahları güne başlarken motivasyon kaynağınız olacak!


Glutensiz Yulaf Unlu Cici Bisküvisi İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler:

2 çay bardağı Glutensiz Yulaf Unu
Yarım çay bardağı tam buğday unu
Çeyrek çay bardağı Glutensiz irmik
3 çorba kaşığı süt
1 çorba kaşığı pekmez
50 gram tereyağı

Glutensiz Yulaf Unlu Cici Bisküvisi Tarifi:

Öncelikle bütün malzemeleri kabımızın içine alıp karıştırıyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp rulo haline getiriyoruz. Daha sonra istediğimiz boyutlarda dilimliyoruz. Tepsiye aldıktan sonra çatal yardımı ile üzerine şekil verip önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10 dakika pişiriyoruz. İşte küçüklüğümüzün favori kahvaltısı Cicibebe bisküvisi artık daha besleyici, sağlıklı, rafine şekersiz ve yapımı da bir o kadar kolay!

 

Neden Veganlık?

Neden Veganlık?

Kalbe Olumlu Etkisi – Araştırmalara göre bitkisel beslenme şekli kalp hastalıklarını engelleyen ve bilimsel olarak kanıtlanmış tek tedavi şekli. Vegan tarzı yeme şeklinin LDL’yi (kötü kolesterol) düşürdüğü birçok kez belirtilmiş. 

Çevreye Olumlu Etkisi- Hayvansal temelli beslenme ve üretimin küresel ısınma ve sürdürülebilir çevre üzerindeki etkisinin petrol endüstrisinden bile daha fazla olduğunu iddia eden pek çok bilimsel çalışma mevcut.

Yaşama Olumlu Etkisi – 1 kilogram hayvan eti üretmek için 32 kilogram tahıla ihtiyaç duyulduğunu biliyor muydunuz? Tüm bu bitkisel gıda, eğer doğrudan insan beslemek için kullanılsaydı, insanlık açısından çok daha verimli olurdu. Daha fazla insan vegan oldukça, daha fazla aç insan doyuyor. Ayrıca et endüstrisi, iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri. Vegan beslenmeye geçiş yapmak, iklim değişikliğine karşı yapılan mücadelede “daha çevreci” bir arabaya geçiş yapmaktan daha önemli olabilir.

Diğer tüm vegan ürünlerine buradaki linkten ulaşabilirsiniz. 


Editör Önerisi: Nustil Glutensiz Yulaf Unu, BJORG Organik Tam Taneli Yulaf Gevreği

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın